23948sdkhjf

Ryskt importstopp ger liten påverkan på svensk export

Det ryska importstoppet påverkar svensk export i liten utsträckning.
Rysslands beslut om importstopp för en rad livsmedel från EU har mycket liten påverkan på svensk export av jordbruks- och livsmedelsvaror, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket. Sveriges export till Ryssland av de berörda varorna är ganska ringa och handelsstoppet ger därför begränsade effekter för svensk del. På lite längre sikt kan importstoppet leda till lägre priser för svenska jordbrukare och livsmedelsföretag, om länder som inte kan sälja vissa produkter till Ryssland istället säljer dem inom EU.

Ryssland har fattat beslut om att införa importstopp för en rad livsmedelsvaror från EU, USA, Norge, Australien och Kanada som svar på sanktionerna mot landet till följd av konflikterna i Ukraina. Varor som omfattas är nötkött, griskött och fågelkött, bearbetat kött, fisk och skaldjur, mjölk och mjölkprodukter, ost samt grönsaker, frukt och nötter. Beslutet trädde i kraft den 7 augusti och ska gälla i ett år.

Liten svensk export av berörda varor
Värdet av den svenska exporten till Ryssland av de berörda varorna uppgick till ca 76 miljoner kronor per år i genomsnitt 2010-2012. Exporten av griskött, som stoppades redan i början av 2014, utgör cirka 10 miljoner kronor därav.

I relation till Sveriges totala export av jordbruks- och livsmedelvaror är det en mycket liten andel. Den totala exporten uppgick 2012 till drygt 58 miljarder kronor, varav exporten till Ryssland uppgick till 636 miljoner kronor. Därutöver sker export av företag med anknytning till Sverige men där produktionen för den ryska marknaden sker i andra länder, det gäller främst mejeriprodukter.

Det innebär att det ryska importstoppet har mycket liten direkt påverkan på svensk export av jordbruks- och livsmedelsvaror. På lite längre sikt kan dock importstoppet få indirekta effekter.

Risk för ökad prispress inom EU
Utebliven export till Ryssland kommer kortsiktigt att innebära ökat utbud på EU-marknaden av berörda produkter. Det riskerar att leda till fallande priser även i de länder som har liten export till Ryssland. Sverige löper störst risk att få ett ökat importtryck från de stora producentländerna i västra Europa som t.ex. Danmark och Tyskland. Sverige har redan stor import från dessa länder vilket betyder att det finns upparbetade handelskanaler. Risken för prispress är mindre för de varor som kommer från de östra delarna av EU. Det tar tid att etablera handel och ofta är varorna inte av den kvalitet som efterfrågas i Sverige. För i synnerhet färska produkter är det viktigt att det finns fungerande transportkedjor som snabbt kan distribuera varorna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078