Bönder överger ekoproduktion
Trots rekordår för ekologisk mat valde bönderna att inte förlänga åtaganden.
- Det borde ju vara precis tvärtom. Det senaste året har det varit otroligt starka marknadssignaler om att eko efterfrågas, säger Charlotte Rosta, marknadsutvecklare hos Ekologiska lantbrukarna.
Många av de bönder som lämnat ekoproduktionen är kretsloppsinriktade och har en ekologisk produktion utan certifiering. Förra året valde flera att inte förlänga sitt åtagande inom ramen för 2013 års landsbygdsprogram. Men Jordbruksverket är positiva inför presentationen av ersättningsnivåerna för 2015. Då hoppas de att flera bönder ska återvända till ekologisk produktion.
– Vi tror att många avvaktade i fjol för att se vilka villkor som börjar gälla från 2015. Så produktionen kan mycket väl ta fart igen, vi vågar ännu inte dra slutsatsen att produktionen minskar, säger Peder Larsson, handläggare på Jordbrukverket.
Så här mycket ökade försäljningen av ekologiska varor hos några av de största livsmedelsaktörerna i Sverige under 2014:
Ica: +55 procent.
Coop: +40 procent.
Axfood: +40 procent.
Systembolaget: +83 procent.
Martin & Servera: +24 procent.
Källa: Ekoweb