De får svenskar att äta ogräs
Hällestad i Skåne breddar sitt sortiment och säljer nu ogräsklassade grödor till grossister och restauranger.
– Vi säljer kirskål, nässlor och ramslök till både restauranger och grossister, säger Mathias Person, delägare i familjeföretaget Hällestad Svamp, till Food Supply.
Mathias driver en gård i hjärtat av Skåne där det har odlats svamp i två generationer. På gården produceras även chutney och marmelader som säljs i gårdsbutiken, i utvalda livsmedelsbutiker och på marknader.
Hällestad Svamp började sälja ramslök i fjol, men försäljningen av kirskål och nässlor är något helt nytt för företaget.
– Vi har väl fått in några kronor, men vi säljer inte några jättevolymer ännu, säger Mathias Person, som ser de gröna bladen som ett bra komplement – samt en anledning att rensa ogräs i trädgården – till sina svampleveranser.
Mathias uppger att intresset varit stort och att flera restauranger varit ivriga på att köpa in framför allt nässlor.
– Bara den här veckan har vi sålt 6-7 kilo nässlor - vilket är rätt mycket volymmässigt.
Är det här något ni kommer att fortsätta med framöver?
– Absolut, vi provar oss fram nu för vi är nybörjare på det här, men vi kommer definitivt att hålla igång det här, avslutar Mathias Person.