Falbygdens återkallar ost
Listeria har hittats i en batch från det tillverkande mejeriet i Frankrike.
Återkallelse görs av försiktighetsskäl, det är inte konstaterat att Listeria hittats i den ost vi sålt, men det kan inte uteslutas. Anledningen till återkallelsen är att vi har blivit informerade av vår leverantör Intervall att Listeria har hittats i en batch från det tillverkande mejeriet i Frankrike.
Produkten med dessa bäst före datum har stoppats för försäljning och samtliga kunder har informerats. Konsumenter som köpt produkten kan lämna tillbaka den till närmaste butik och ersätts då för sina utlägg eller får om så önskas en annan produkt istället.
– Vi ser självklart allvarligt på det som inträffat och har omgående startat en intern utredning med vår leverantör. Vi återkallar produkten av försiktighetsskäl. Listeria är ofarligt för friska vuxna människor men framför allt gravida kvinnor och nyfödda barn, äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av sjukdom. För oss är det oerhört viktigt att alla konsumenter känner sig trygga med våra produkter, säger Christer Lundin, chef Falbygdens Ost, i ett pressmeddelande.
Fakta: Listeria
Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner, till exempel skärmaskiner. De kan därför finnas i många olika typer av livsmedel.
Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten har uppskattats till cirka 20–30 procent. En gravid kvinna kan få lättare influensaliknande symtom. Om smittan förs över till fostret kan kvinnan få missfall eller föda ett sjukt barn.
Gravida och personer med nedsatt immunförsvar kan minska risken för att bli sjuka genom att undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas.
Till skillnad från de flesta andra bakterier kan listeria växa i kylskåpstemperatur och vakuumförpackningar, men växer långsammare ju kallare det är. Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras länge i kylskåp och sedan äts utan att värmas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, dessertostar och skivat smörgåspålägg.
Källa: Livsmedelsverket
Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner, till exempel skärmaskiner. De kan därför finnas i många olika typer av livsmedel.
Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten har uppskattats till cirka 20–30 procent. En gravid kvinna kan få lättare influensaliknande symtom. Om smittan förs över till fostret kan kvinnan få missfall eller föda ett sjukt barn.
Gravida och personer med nedsatt immunförsvar kan minska risken för att bli sjuka genom att undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas.
Till skillnad från de flesta andra bakterier kan listeria växa i kylskåpstemperatur och vakuumförpackningar, men växer långsammare ju kallare det är. Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras länge i kylskåp och sedan äts utan att värmas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, dessertostar och skivat smörgåspålägg.
Källa: Livsmedelsverket