Livsmedelsverket lanserar risktermometer
Syftet: Att ge konsumenten möjlighet att jämföra risker med olika kemiska ämnen i livsmedel.
Syftet är att ge konsumenter möjlighet att jämföra risker med olika kemiska ämnen som kan finnas i maten.
– Rent praktiskt innebär det bland annat att vi nu har ett bättre underlag för att avgöra vilka ämnen vi behöver prioritera och arbeta mest med, till exempel i livsmedelskontrollen eller om det finns behov av råd till konsumenterna, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Samtidigt som risktermometern börjar användas, fortsätter utvecklingen för att ta fram en grafik som är lätt att förstå och enkel att använda för konsumenter. Tanken är att ge konsumenter möjlighet att jämföra risker med olika kemiska ämnen som kan finnas i maten.
Bakom risktermometern ligger en omfattande metodutveckling. Verktyget har varit ute på en så kallad öppen konsultation – där alla kan ge synpunkter – både i Sverige och internationellt. Livsmedelsverket har bland annat fått synpunkter från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, och livsmedelsverken i Storbritannien och Finland.