23948sdkhjf

3000 ton sill till midsommar

De krämiga varianterna ökar i popularitet, men populärast är fortfarande de klara inläggningarna.
Sillen har en central och självklar plats på många midsommarfester. Och mycket fisk blir det. Närmare 3000 ton sill och matjessill klämmer svensken i sig kring högtiden.

– Många vill testa på nya smaker och efterfrågar variation, berättar Cecilia Sajland, marknadschef på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

De krämiga varianterna ökar i popularitet – inte minst bland yngre, men populärast är fortfarande de klara inläggningarna. Dessutom ser man geografiska skillnader i sillätandet. I Stockholm är den inlagda sillen nummer ett, medan man på västkusten föredrar löksill.


Fakta: Sill, matjes och strömming – vad är vad?

Det som avgör vad fisken kallas beror på var den har fiskats och hur den bereds. Sill som lever i Östersjön kallas strömming. Sill som fångas utanför de svenska och norska kusterna kallas rätt och slätt sill. Sill är slank till formen, men har en fetthalt som gör att den räknas som fet. Den fångas under höst och vinter då fetthalten hos fisken är den rätta.

Genom olika beredningsmetoder får man fram till exempel matjes och vanlig inlagd/marinerad sill. Matjes lagras i 4-6 månader, medan marinerad sill lagras 1-2 månader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092