23948sdkhjf

Rekordår för lingon i Götaland

Föregående sommar var gynnsam för bildandet av blomanlag.
Tillgången på lingon i Götaland tycks kunna bli mer än tre gånger så stor som ett normalår. Det är nästan femtio procent högre än den tidigare högsta noteringen sedan mätningarna började år 2003 för den delen av landet, vilket framgår av en prognos från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Även i Svealand verkar tillgången på lingon bli bättre än normalt, medan det lutar åt ett helt normalår i södra Norrland. För norra Norrland ser det mörkt ut – ytterligare ett år med endast drygt hälften så mycket bär jämfört med medelvärdet för perioden 2003–2014. Prognosen baseras på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker.

– Den rekordstora tillgången på lingon i Götaland kan förklaras med att föregående sommar var gynnsam för bildandet av blomanlag hos lingon, detta tillsammans med en bra sommar för kart- och bärproduktion i år, säger Jonas Dahlgren, ansvarig för bärprognoserna vid SLU:s Riksskogstaxering.

Även om vi inte har sett tillnärmelsevis så mycket bär i tidigare års uppskattningar av lingontillgången i Götaland, är det fortfarande Svealand som har de största tillgångarna i absoluta tal, med cirka 20 procent mer bär än i Götaland och Södra Norrland och över 40 procent mer bär än i Norra Norrland.

Bärtätheten varierar mycket och detta leder till att det även i Norra Norrland är möjligt att lokalt hitta bra med bär. Stora lokala variationer tillsammans med att mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar, leder till att det är mycket svårt att avgöra vilka enskilda vädersituationer och andra händelser som ger ett bra eller dåligt lingonår på en enskild plats.

Prognosen för årets tillgång på blåbär däremot, pekar på ett bra år i Norrland och ett lite sämre år än normalt i Svealand och Götaland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062