23948sdkhjf

Nya "blipp-korten" lätta att hacka

Systemet med kontaktlösa betalkort är snart här på allvar. Men det varnas samtidigt för riskerna.
Du slipper slå in pinkoden och låter radiosignaler sköta betalningen. Allt du behöver göra är att lägga kortet mot en betalterminal, ungefär som biljettsystem inom kollektivtrafiken ofta fungerar. Det kallas att "blippa" sitt kort.

I Sverige spås de kontaktlösa betalkorten slå igenom rejält de kommande åren, varför också storbanker, branschorganisationen Visita och flera butikskedjor gör gemensam för att skyndsamt införa systemet i Sverige, skriver Dagens Industri.

Men redan nu varnas för det för riskerna, inte minst från danskt håll. Troels Holmberg från konsumentföreningen Forbrugerrådet Tænks varnar för att hackare i både USA och Storbritannien har lyckats tillverka kopior av betalkorten genom att läsa av radiosignalerna som skickas till terminalen.

I Danmark, där korten också är på väg att lanseras brett, varnar nu konsumentföreningen Forbrugerrådet ekonom Troels Holmberg för den nya tekniken.

— Lanseringen av de nya kontaktlösa korten innebär ett problem för konsumenterna, eftersom det finns risker att kortet missbrukas. Jag menar inte att risken är större med de nya korten, men det är en ny risk eftersom tekniken gör det möjligt att avläsa dina kortuppgifter utan att du har kortet framme, säger han till den danska tidningen Penge & Privatøkonomi.

Som en slags försiktighetsåtgärd kommer det att införas ett tak på 250 kronor vid köp med de nya "blipp-korten" i Sverige. Överstiger köpet det beloppet är det pinkod som gäller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062