23948sdkhjf

Försök att humlefrälsa mikrobryggerier inleds

Försöksodling av svenskodlad humle påbörjas för att möta mikrobryggeriernas efterfrågan.
De stora svenska bryggerierna importerar sin humle, ofta från Tyskland och Tjeckien. Men för de över 130 mindre bryggerierna som poppar upp i Sverige de senaste åren torde efterfrågan på svenskodlad humle i många varianter vara stor, något det i dag råder brist på.

Med det i åtanke har Hushållningssällskapet Östergötland påbörjat en försöksodling på östgötaslätten inom ramen för utvecklingsarenan Vreta kluster.

— Humle var en lagstadgad gröda i Sverige från mitten av 1400-talet fram till 1860. Därefter dalade odlingen till i stort sett ingenting under 1900-talet. Nu vill vi med försöksodling hitta sorterna som fungerar bäst i Sverige, både utifrån smak och odlingsbarhet, berättar Linnea Persson, ansvarig för försöksodlingen av humle hos Hushållningssällskapet Östergötland i ett pressmeddelande.

Projektet, som i uppstarten finansieras av Region Östergötland, är en långsiktig satsning och omfattar försöksodling på ett tiotal humlesorter, varav tre härstammar från svenska odlingar.

– Vi planterar de tre svenska sorterna nu i höst och förhoppningsvis har vi en första skörd om ett år. Det vi vill utvärdera är hur tidigt på säsongen växterna mognar och kan skördas, hur de står sig i klimatet, hur motståndskraftiga de är mot sjukdomar och skadegörare och naturligtvis hur de smakar. Förhoppningsvis ska vårt arbete bidra till att svenska ölbryggare kan producera sitt öl helt med svenska råvaror, säger Linnea Persson.

Enligt Hushållningssällskapet syftar försöksverksamheten till att utveckla kompetensen inom svensk humleodling och att i förlängningen bidra till fler odlare. Det finns också en förhoppning om att bredda samarbetet genom att också inkludera Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Det för att kunna titta närmare på skördeteknik och torkningsprocesser.

— En helhetssyn från val av planta till vilka humlesorter bryggerierna söker är en förutsättning för att odlingen av humle ska bli en framtidsbransch, säger Jesper Lindström Projektledare på SP på Vreta Kluster i samma pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078