23948sdkhjf

Mjölk haltar livsmedelsexporten

Sämsta utvecklingen på minst sex år, enligt Livsmedelsföretagen.
Den svenska exporten av mat och dryck har tappat fart och utvecklingen är sämre än på minst sex år. Det enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbarometer.

— Detta aktualiserar det faktum att arbetskraftskostnaderna i den svenska livsmedelsindustrin har ökat mer än i konkurrentländerna, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i en kommentar.

Enligt Livsmedelsföretagen tappade den svenska exporten i volym under andra kvartalet 2015 och konstaterar att den svenska livsmedelsexporten av förädlade varor, en kategori som vuxit med i genomsnitt 7 procent sedan 1998, sjönk med 1,5 procent under andra kvartalet. Enligt Carl Eckerdal är det emellertid för tidigt att tala om ett tydligt trendbrott i negativ riktning.

Livsmedelsföretagen pekar på SCB:s exportstatistik som visar att mjölk- och margarinprodukter drar ner branschsnittet och konstaterar att det minskade exportvärdet inte fullt ut kan förklaras av med prisfallet på 5 procent.

"På exportutvecklingens plussida märks fortsatta framgångar för svensk dryckes- export: sprit-, öl- och ciderdrycker, men även alkoholfria alternativ, svenskt snus, liksom kaffe och chokladprodukter skördade exportframgångar under kvartalet", skriver Livsmedelföretagen i konjunkturbarometern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078