Mjölk haltar livsmedelsexporten
Sämsta utvecklingen på minst sex år, enligt Livsmedelsföretagen.
— Detta aktualiserar det faktum att arbetskraftskostnaderna i den svenska livsmedelsindustrin har ökat mer än i konkurrentländerna, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i en kommentar.
Enligt Livsmedelsföretagen tappade den svenska exporten i volym under andra kvartalet 2015 och konstaterar att den svenska livsmedelsexporten av förädlade varor, en kategori som vuxit med i genomsnitt 7 procent sedan 1998, sjönk med 1,5 procent under andra kvartalet. Enligt Carl Eckerdal är det emellertid för tidigt att tala om ett tydligt trendbrott i negativ riktning.
Livsmedelsföretagen pekar på SCB:s exportstatistik som visar att mjölk- och margarinprodukter drar ner branschsnittet och konstaterar att det minskade exportvärdet inte fullt ut kan förklaras av med prisfallet på 5 procent.
"På exportutvecklingens plussida märks fortsatta framgångar för svensk dryckes- export: sprit-, öl- och ciderdrycker, men även alkoholfria alternativ, svenskt snus, liksom kaffe och chokladprodukter skördade exportframgångar under kvartalet", skriver Livsmedelföretagen i konjunkturbarometern.