23948sdkhjf

Myter om mat vanliga

Svenskarnas uppfattning om gluten, C-vitamin och nötter stämmer inte, enligt en undersökning från Konsumentföreningen Stockholm.
Sex av tio svenskar tror att de mår bättre om de äter mindre gluten. Lika många tror att nötter innehåller fler kalorier än smågodis. Det trots att uppfattningarna saknar vetenskapliga belägg. Det enligt en Yougov-undersökning som Konsumentföreningen Stockholm, KFS har beställt.

— Intresset för kost och hälsa är stort men den information som sprids genom reklam, i sociala medier och i bloggar stämmer inte alltid. En myt som håller i sig är att det är viktigt att äta tillskott av C-vitamin om man är förkyld, det syns inte minst i försäljningen av brustabletter. Nästan hälften av de tillfrågade tror på C-vitamin mot förkylning, men den myten kan vi avliva. För att det ska ha någon effekt måste man äta hela 6 gram per dag, vilket knappast är hälsosamt i övrigt, säger Louise Ungerth, chef för konsument & miljö på KFS.

Hälften av de tillfrågade uppger att de tror på så kallad "detox", att dricka juicer i syfte att rena kroppen, har effekt, något som KFS inte anser vara grundat i forskning.

Enligt KFS lever omkring 40 procent i villfarelsen att energidryck med koffein har ökar träningsprestationen mer än vad läsk gör.

— Vårt syfte med undersökningen är att ta temperaturen på svenskens kunskaper om kost och hälsa. Vi vill lyfta fram fakta kring uppmärksammade frågor som ibland är omgärdade av missuppfattningar, säger Louise Ungerth.

Undersökningen är genomförd av Yougov och urvalet ska vara representativt för den svenska befolkningen. Totalt har 1 215 personer tillfrågats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064