23948sdkhjf

Arla anmäls till Konkurrensverket

Mjölkjättens "bonussystem" anses stänga ute mindre aktörer.
Arla anklagas för att utnyttja sin dominerande ställning på den svenska marknaden och kommer därför att anmälas till Konkurrensverket, uppger Dagens Nyheter.

Det är i synnerhet mjölkjättens påstådda "bonussystem", något som sägs missgynna och utestänga mindre aktörer, som ligger bakom anmälan till myndigheten men även Arlas "aggressiva sätt" att konkurrera ut mindre mejerier och pressa mjölkbönder som inte är anslutna till Arla, skriver tidningen.

— Framför allt reagerar vi på det bonussystem Arla har gentemot butiker dit de levererar produkterna. Det hindrar oss mindre att sälja våra produkter, säger en mjölkbonde, som vill vara anonym, till Dagens Nyheter.

Det så kallade bonussystemet som åsyftas handlar om att mejerijätten ger upp till 5 procent i "bonus" baserat på mängden produkter som handlarna köper in från Arla.

Arla förnekar dock att företaget har ett särskilt bonussystem, utan betalar i stället ut en "leveransersättning".

— Vi känner till att vår leveransersättning ibland har gett upphov till missförstånd. Därför är det viktigt för oss att vara öppna och transparenta kring både bakgrunden till ersättningen och leveransvillkoren, säger Daniel Emilsson, pressansvarig på Arla, till Dagens Nyheter.

Anmälarna ska presentera sin syn på Arlas marknadsställning till Konkurrensverket på fredag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063