23948sdkhjf

Äldre ges makt över matupphandling

Boende på äldreboende får provsmaka leverantörernas mat.
Hemlighetsmakeriet var stort inför provsmakningen på Katarinagårdens vård- och omsorgsboende på Södermalm i Stockholm. Maträtter levererades i anonyma transporter och i anonyma förpackningar, allt för ingen leverantör skulle förfördelas när ett 30-tal boende fick provsmaka, och poängsätta, maträtt efter maträtt.

Hur väl maten smakade kommer nämligen bli en viktig faktor i värderingen av de inkomna anbuden inför den kommande matupphandlingen som ska vara klar den 1 februari 2016.

— Provsmakningen gick till så att förvaltningen inbjöd boende på ett särskilt boende att delta eftersom de har haft synpunkter på maten. De trettio boende som deltog fick smaka på olika maträtter och säga vad de tyckte utifrån en fastställd skala på noll till tre poäng. Varje boende smakade och en särskild protokollförare antecknade var och en boendes poäng och sedan räknades ett medelvärde för varje maträtt från varje anbudsgivare. Protokollförararna rapporterade att de som provsmakade inte lät sig påverkas av vad de andra ansåg utan sa verkligen vad de själva tyckte, säger Lisa Johansson, dietist och utvecklingssamordnare på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Provsmakningsförfarandet har testats på andra håll i Sverige, men aldrig tidigare på Södermalm.

— Inför upphandlingen har omvärldsbevakning gett oss iden av hur andra kommuner och landsting utfört utvärderingar och provsmakningar samtidigt som det var ett önskemål från våra politiker i stadsdelsnämnden.

Kommer du att rekommendera andra att göra likadant?

— Om någon frågar oss om provsmakning vid kostupphandling kan vi med glädje säga att deltagarna uppskattade att få vara med. Liknade utvärderingsmetod skulle förvaltningen kunna använda i framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111