23948sdkhjf

Resistenta laxlöss kan skapa masslakt

Norska laxodlare får allt större problem med parasiten laxlus. Miljontals laxar kan tvingas till slakt i förtid.
I sig är laxlusen, som egentligen är ett kräftdjur, ofarligt för människor och skrapas bort från laxens hud innan den säljs.

Men de senaste åren har lössen utvecklat resistens mot de bekämpningsmedel som används, och då ett tiotal odlingsanläggningar i norska Nordmøre och Trøndelag ligger över de av myndigheterna uppsatta gränsvärdena för laxlöss kan miljontals laxar komma att slaktas i förtid.

— De får en frist att lösa problemen. Om de inte klarar det innan fristen har gått ut, måste de slakta laxen, säger Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektör vid Mattilsynet i Midt-Norge till VG.

Detta gäller fiskar som sattes ut förra våren och vars slakt är planerad lagom till julhandeln.

Angreppen av laxlöss tenderar att bli värre, och enligt den norska tidningen befarar den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket att den lax som sattes ut i höstas, för slakt i vår, kommer att drabbas av omfattade sår i huden, vilket gör att de måste dödas i förtid.

Norges sjömatråd, som finansieras av fiskerinäringen, gick under måndagen ut med information om parasiten och en påminnelse om att industrin och myndigheterna samarbetar för att "säkerställa en god kontroll av laxlusnivåer", samt att kontroller görs var fjortonde dag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078