23948sdkhjf

Ölfrämjandet startar skatteuppror

Svenska mikrobryggerier betalar högst skatt i EU. Det vill Svenska Ölfrämjandet ändra på genom en namninsamling.
Enligt Svenska Ölfrämjandet, vars syfte är "att tillvarata de svenska ölkonsumenternas intressen ifråga om tillgång, kvalitet, urval och pris på öl", betalar mindre bryggerier i den högsta alkoholskatten i hela EU.

För att få politikerna att mjukna startar föreningen namninsamling i syfte att få till stånd skattelättnader för nystartade och lokala bryggerier, vilket ges i 21 andra EU-länder.

Enligt Ölfrämjandet var det fem år sedan riksdagen mottog en motion som berörda lättnader på vad föreningen kallar "punktskatten på små bryggerier". Sedan dess har antalet kommersiella bryggerier vuxit från cirka 70 till omkring 170 stycken.

"En lättnad på punktskatten för små bryggerier handlar inte om billigare öl. Det handlar om att ge små bryggerier en rimlig chans till överlevnad och tillväxt på en hård marknad. Det handlar om arbetstillfällen. Det handlar om att utöka utbudet av hantverksöl. Och det handlar om att ge svenska små bryggerier möjlighet att växa och bli bäst inom EU", skriver Ölfrämjandet i samband med namninsamlingen.

Ölfrämjandet vill att regeringen sneglar på de tre EU-länder som har högre alkoholskatt än Sverige — Finland, Storbritannien och Irland. I Finland sänks skatten med 50 procent för bryggerier med en kapacitet på mindre än 500 000 liter per år.

Skulle en sådan skatteregel implementeras också i Sverige skulle ett bryggeri som producerar 500 000 liter går från en alkoholskatten från 4,85 miljoner kronor till hälften, vilket enligt Ölfrämjandet motsvarar mellan fem och sju arbetstillfällen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125