23948sdkhjf

Lantmännen ställer om till klimatvänligt vetemjöl

Lanserar vetemjöl från Kungsörnen odlat på spannmål med 20 procent mindre klimatpåverkan.
Just nu pågår ett stort omställningsarbete hos Lantmännen. Stora arealer ska gå från konventionell spannmålsodling till en mer klimatvänlig variant, där bland annat miljövänligt gödsel, eco-driving och lärkrutor för bättre biologisk mångfald, är komponenter.

Enligt Lantmännen leder deras nya odlingsmetod till 20 procent lägre klimatpåverkan jämfört med konventionellt odlat spannmål, vilket hittills sparat 6 000 ton koldioxid i minskade uppsläpp.

Spannmålet har redan skördats och under oktober månad når det första vetemjölet, under varumärket Kungsörnen, odlat med den nya metoden livsmedelsbutikerna.

— Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och matkonsumtionen står för en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp. Som ett av de ledande lantbruks- och livsmedelsföretagen har Lantmännen både en möjlighet och ett särskilt ansvar att utveckla lantbruket i en hållbar riktning. Lantmännens nya odlingsmetod och Kungsörnens vänligare vete är en del i lösningen på den klimat- och miljöpåverkan som livsmedelsproduktionen och odlingsledet har, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063