23948sdkhjf

Ny teknik ger fettsnåla munkar

Infraröd värmning imiterar fettdrypande fritering.
I Europa äts omkring 20 000 ton munkar varje år. I allmänhet friteras de i olja för att skapa en krispig yta och ett mjuk innandöme. Slutprodukten blir rik på mättat fett.

Nu har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tillsammans med det amerikanska bageriföretaget CSM Bakery Solutions, tagit fram en ny teknik för tillagning som minskar fettinnehållet med 40 procent.

Tekniken går ut på att med infraröd värmning imitera friteringsprocessen. Dessutom ersätts den kritiserade palmoljan mot solrosolja.

Enligt SP har metoden har också andra fördelar.

— Infraröd värmning innebär kortare baktider och flexibilitet, vilket sparar energipengar, säger Lilia Ahrné, på SPs enhet Food and Bioscience i Göteborg.

I dag producerar CSM Bakery Solutions redan 700 ton munkar på detta sätt. Den första produktionslinjen installerades i England och därifrån tillverkas munkar till den brittiska, franska och italienska marknaden. En sattes igång i Tyskland förra året.

SP har utvecklat en prototyp till en tunnelugn tillsammans med det svenska företaget Ircon Drying Systems.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08