23948sdkhjf

Konsumentstödd mat på väg till Sverige

Organisationen Hela Sverige får stöd från Vinnova för förstudie kring lokalt konsumentstödd matproduktion.
Det är hur modellen Community Supported Agriculture, CSA, kan fungera i Sverige som ska undersökas. Modellen bygger på att konsumenter antingen går in som andelsägare eller förhandsköper vad som producerats på en lokal gård, en idé som är stor i vissa delar av världen men som inte fått nämnvärd spridning i Sverige ännu.

Initiativet från organisationen Hela Sverige, som företräder omkring 5 000 lokala intresseföreningar och byalag, som nu får stöd från innovationsmyndigheten Vinnova.

Förstudien, som ska pågå hösten 2015 och våren 2016, ska kartlägga möjligheterna för en nationell organisering av en svensk motsvarighet till CSA.

— Hela Sverige ska leva vill vara med och möjliggöra lokal utveckling i hela landet. Då kartan runt hur vi både konsumerar och producerar mat håller på att förändras, ser vi möjligheter i att stötta arbetet med lokal produktion av mat som är producerat på ett hållbart tillvägagångssätt och dessutom skapar en levande landsbygd. Därför är lokalt konsumentstödd matproduktion ett spännande område som vi känner att vi kan vara med och agera språngbräda och resurs att främja den fortsatta utvecklingen, säger Terese Bengard, verksamhetsledare på Hela Sverige ska leva, i ett pressmeddelande.

Projektledare är Albin Ponnert, som själv håller på att starta upp en mindre hobbygård i Skåne.

— Det här är lika spännande som aktuellt, Det finns massor av duktiga småskaliga producenter och mathantverkare runt om i landet, som alltmer tittar på nya kreativa vägar att möta sina kunder på. Det finns ett sug efter att både verka hållbart och småskaligt, men även ett ökande krav från konsumenter att erbjudas bra mat som är lokalt producerad, säger Albin Ponnert.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078