23948sdkhjf

Efter 20 månader — västkusträkan blir miljömärkt

Första MSC-märkta räkan på Västkusten fiskas under fredagen.
Miljömärkningsorganisationen Marine Stewardship Council, MSC, har godkänt västkusträkan. Från och med nu kommer det alltså räkor som fiskas utanför Västkusten att gå ut i handeln miljöcertifierade.

Miljömärkningen har föregåtts av en 20 månader lång granskning där bestånd, miljö och förvaltning har undersökts.

— Vi är glada att vi idag kan erbjuda MSC-certifierade räkor. Med alla miljömedvetna kunder är det viktigt att kunna bevisa att räkorna fiskas hållbart, därför har vi valt att genomgå denna kontroll mot MSC:s miljöstandard, säger Henrik Johansson på Göteborgs Fiskauktion, som samordnat certifieringen av fisket, i ett pressmeddelande.

MSC-märkningen innebär också att den västkustfångade räkan gör Nordhavsräkan i Världsnaturfondens fiskguide, som har stort inflytande i konsumentledet.

— Världsnaturfonden WWF välkomnar MSC-certifieringen och ser det som ett steg i rätt riktning mot ett mer långsiktigt hållbart fiske av Nordhavsräka i Västerhavet. I och med MSC-certifiering har vi nu tydlig spårbarhet från hav till bord, säger Inger Melander, sakkunnig inom området Fiske och Marknad på Världsnaturfonden, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.973