23948sdkhjf

Han ska utmana konsultdrakarna

Nystartade Processus tar upp jakten på Tetra Pak och ÅF.
När teknikkonsultjätten ÅF i februari köpte upp PRC Engineering bestämde sig några av de 230 anställda för att starta eget.

— Anledningen till att vi startade var att vårt företag köptes upp av ÅF. Då beslutade vi att starta upp något nytt och använda all den erfarenhet vi har, inte minst inom livsmedelsbranschen, säger Processus vd Mattias Liss till Food Supply.

Resultatet blev Processus, som drog igång på allvar efter sommaren. Företaget, som bland annat erbjuder konsulttjänster för livsmedelsindustrin, har sedan dess växt. I dagarna öppnade ett Göteborgskontor och flera tidigare PRC-medarbetare har värvats. Regionchef är Anders Dahlgren, med 25 års erfarenhet av processindustri inom livsmedelsbranschen i bagaget.

Processus levererar tjänster inom projektledning, processdesign, konstruktion, el/instrument, automation, industriell IT och kvalitetssäkring. Det kan handla om att hjälpa livsmedelstillverkare att planera och genomföra nya anläggningar, ombyggnader, att konsultera om vilken utrustning som krävs och hjälp med att föra in kvalitets- och säkerhetstänk.

— Vi vill vara helhetsleverantörer med fokus på att vara med från planering till färdig anläggning.

Mejeri- och snusfabriker är en viktig målgrupp.

— Mjölk, ost, fil, yoghurt och snus. Där kan vi processerna bra.

Företagsfilosofin präglas av ett underdogperspektiv.

— Vi konkurrerar med de stora, och i fråga om livsmedel är det Tetra Pak som är störst. De säljer både konsulttjänster och utrustning och har en otroligt stark position på marknaden. Vi är flexibla, kunniga och oberoende vilket gör att vi kan matcha kundernas behov minst lika bra som de stora drakarna.

Enligt Mattias Liss var det många inom livsmedelsbranschen som tyckte att det var synd att PRC köptes upp av ÅF och att avsaknaden av konkurrens är ett problem.

— Vi märker av en stor välvilja. De flesta tycker att det är bra att vi går in och konkurrerar med de stora.

I december breddar Processus utbudet och kommer även att erbjuda experthjälp, seminarier och kurser inom säkerhetsfrågor och CE-märkning.

— Det är inte alla inom livsmedelsindustrin som ligger i framkant när det gäller säkerhetstänk. Med en högre kunskapsnivå och medvetenhet inom CE-märkning kan vi höja säkerheten hos våra kunder.

Processus har inte växt klart än och Mattias Liss räknar med över femton namn på lönelistan i slutet av 2016 för att sedan dubbla det antalet under 2017.

Mellan tummen och pekfingret, vad har ni för omsättning om ett år?

— Vi siktar på åtminstone 12-15 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082