23948sdkhjf

Menigo kallar till krismöte

Den svenska ekobranschen kraftsamlar efter EU-beskedet om att ekologiskt måste odlas med markkontakt.
Förra veckan fattade Europaparlamentet beslut om att ekologisk växthusodling inte får kallas ekologisk i kruka eller på jordbäddar utan markkontakt, något som kommer att drabba ekoproducenter i det vinterkalla Sverige.

Läs också: Krav rasar mot EU-beslut

Det har fått den svenska ekobranschen att reagera. Livsmedelsleverantören Menigo, vars ekologiska försäljning ökar stadigt, har därför, tillsammans med märkningsorganisationen Krav och och Organic Sweden, intresseorganisationen för ökad ekologisk produktion och försäljning, bjudit in till krismöte.

Läs också: Menigos ekoförsäljning rusar

Initiativet är utformat som en branschdialog.

— Branschen behöver sätta sig ner och analysera vilka problem och risker vi ser med beslutet samt i vilken utsträckning det här påverkar oss. Utöver det får vi se om det finns områden där vi kan samverka för att exempelvis garantera den långsiktiga affären hos ekologiska producenter. Det är ju dock just detta vi vill prata mer om innan vi vet exakt vad vi kan göra, säger Per Pettersson, kommunikatör på Menigo, till Food Supply.

Det är ännu oklart vilka som kommer att deltaga i branschdialogen. I inbjudna Organic Sweden är dock stora aktörer som Arla, Arvid Nordquist och Coop medlemmar. Även Krav finns med.

Läs också: Menigo går med i Organic Sweden

— Vi kommer att bjuda in ett flertal större aktörer inom foodservice, restaurang och storkök. Den exakta listan kommer att sättas i veckan.

Hur påverkar EU-beslutet Menigo?

— I dagsläget är det oklart hur mycket beslutet påverkar vår verksamhet. Det vi direkt vet är att exempelvis örter i krukor samt enstaka sallader påverkas direkt. I övrigt är det oklart i vilken utsträckning våra odlare använder krukor och bäddar. Vad vi kan säga är att det självklart påverkar viljan att ställa om till eko och att det blir ytterligare regelkrångel i ett läge när vi vill uppmuntra och förenkla för odlare att ställa om till ekologisk odling, säger Per Pettersson.

Från Krav hoppas man att en branschsamverkan ska leda till en förändring av de beslut som upplevs som skadliga för odling och handel.

— Det ska leda till ett ökat tryck på de politiker som kan påverka utformningen av reglerna. I nästa steg ministerrådet via svenska regeringen inför trialogen. Längre fram Europaparlamentet igen inför andra läsningen och svenska regeringen vid andra behandlingen i ministerrådet. Ökat medvetande om att regler för ekologisk produktion inte borde fastställas i en politisk process utan via intressentinflytande och ordnade regelbundna korrigeringar som man gör i annan regelskrivning för frivillig certifiering, säger Kjell Sjödahl Svensson, tillförordnad regelchef på Krav, till Food Supply.

Krav vill se en bred samverkan.

— På Krav har vi ett pågående arbete tillsammans med Naturskyddsföreningen, LRF, Svensk Dagligvaruhandel, Svenska kyrkan, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges konsumenter, men det finns rum för fler, säger Kjell Sjödahl Svensson.

Vad betyder jordbruksutskottets beslut för odlare och för tillgången av ekologiskt på den svenska marknaden?

— Den största effekten har de försämringar det skulle medföra för importen av ekologiska produkter från Sydamerika, Asien och Afrika där det största antalet ekologiska bönder finns. Det ger minskat utbud av produkter vi inte kan odla själva, säger Kjell Sjödahl Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078