23948sdkhjf

Lantbrukarna pessimistiska om framtiden

Andelen lantbrukare som upplever mycket dålig lönsamhet har ökat sedan i våras. Nöt- och grisproducenter spår ljusast framtid.
Lönsamheten i lantbruksbranschen upplevs fortfarande som svag. Det enligt den återkommande Lantbruksbarometern där LRF Konsult och Swedbank, via Sifo, frågar lantbrukare och köttproducenter om hur de ser på sina ekonomiska förutsättningar och synen på framtida lönsamhet. I är rekordmånga, 500 företagare, deltagit i enkäten.

En majoritet av de lantbrukarna har ända sedan 2008 svarat att de upplever en dålig lönsamhet. I år har dock andelen som anger att de har en "mycket dålig" lönsamhet ökat med 15 procent sedan den senaste mätningen publicerades i våras.

Även förväntningarna på framtiden har mörknat. 68 procent räknar med en "ganska dålig" eller "mycket dålig" lönsamhet om ett år.

Upplevelserna skiljer sig dock avsevärt åt beroende på produktionsgren. Nöjdast är nötköttproducenterna, vars lönsamhet har förbättrats markant på ett år. De flesta nötköttsbönder tror inte på några försämringar under det närmaste året.

Även grisköttsföretagen förväntar sig bättre lönsamhet under det närmaste året. Växtodlarna spår inga större förändringar i fråga om lönsamhet under det kommande året.

Mjölkbönderna är, i spåren av mjölkkrisen, sorgebarnet. I princip samtliga företag anger att de är missnöjda med lönsamheten. De flesta spår en något förbättrad, men fortfarande dålig, lönsamhet om ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078