23948sdkhjf

De vill öka kaninkonsumtionen

Sveriges kaninavelsföreningars riksförbund lobbar för att fler lantbrukare ska satsa på kanin, och att fler svenskar bör stoppa kaninkött i grytan.
Enligt Anders Blom, vice ordförande i föreningen, är potentialen för kaninkött oerhörd. Både för producenter och konsumenter. I många länder är produktionen betydligt högre. Och så har det varit även i Sverige. Under efterkrigstiden fanns det 23 000 producenter, vilket kan jämföras med 1 500 i dag, säger Anders Blom till P4 Jönköping.

— Vi försöker bli fler och få fler att intressera sig för det här. Målgruppen är lantbrukare som lägger ner och som har lämpliga utrymmen som står tomma, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Anders Blom, själv kaninuppfödare i Falköping, är kaniner ett kostnadseffektivt komplement för lantbrukare.

– Det är ett trevligt djur att arbeta med, det är medelmåttiga investeringar. Du köper tre avelskaniner för 1 000 kronor och det kan du få ut hur mycket som helst av.

Enligt Anders Blom är motsvarar näringsvärdet fläskfilé och att konsumenterna med fördel kan ersätta kyckling med kanin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078