Blandat utfall för svensk sojaodling
Svenskodlade sojabönor kommer på sin höjd stå för några procent av det totala behovet, enligt forskare som provodlar grödan.
I år har försök med åtta olika sorters bönor genomförts, bland annat japanska och amerikanska sorter. Av dessa har knappt hälften visar sig tillräckligt livskraftiga för odling i svenskt klimat, långt över den nordliga gräns som man tidigare uteslöt sojaodling på. Och skillnaden sorterna emellan är ganska stor.
— En sort grodde inte alls, det var för kallt helt enkelt. Vi hade en väldigt kall vår också här, så det är sent sått, säger Fredrik Fogelberg till P4 Malmöhus.
Tidigare har det i första hand gjorts försök på soja för foderproduktion. Men de pågående försöker handlar om att odla fram sojabönor som livsmedel.
I dag importeras omkring 200 000 ton soja, huvudsakligen från USA och Sydamerika. Att den svenskodlade delen av landets sojaförbrukning kommer att kunna stå för mer än några procent håller Fredrik Fogelberg för osannolikt.
– Nej, det tror jag inte. Skulle vi ersätta 200 000 ton sojamjöl med egen odling pratar vi om kanske 100 000 hektar odling, och det tror jag inte är realistiskt. Men några tusen hektar tror jag är alldeles utmärkt realistiskt och då kanske främst till livsmedelsindustrin, som råvara till tofu, olika spreads man har på smörgås, glass, yougurt, sojadryck och liknande, säger han till Sveriges radio.
Försöken skalas upp under 2016. Då tillsammans me Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.