23948sdkhjf

Danish Crown tappar jättefusion

Slakterikonkurrenten Tican ser i stället ut att hamna i tyska händer.
Efter sju månaders förhandlingar tvingades slakterijätten Danish Crown ge upp planerna på att köpa upp konkurrenten Tican. Det efter att den danska motsvarigheten till Konkurrensverket inte godkänt affären innan tidsfristen gick ut.

Enligt Danish Crown har koncernen diskuterat en lång rad förslag med myndigheten, men att det inte varit tillräckligt.

— Det har redan från början varit tydligt att en fusion mellan företagen i hög utsträckning skulle handla om en önskan att säkra utbudet av danska slaktdjur, och i mindre utsträckning baserat på våra affärsplaner. Givetsvis bör inte kostnader överstiga de potentiella synergier som som vi har identifierat och som gör att vi ville genomföra fusionen, säger Erik Bredholt, styrelseordförande för Danish Crown, i ett pressmeddelande.

Hos Danish Crown, som nyligen expanderat på den svenska marknaden, är besvikelsen stor.

Läs också: Danish Crown köper Dalsjöfors

Danish Crown pekar på att andelen importerat kött som konsumeras i Danmark ökar, och nu står för över 20 procent av försäljningen. Danish Crown hoppades att Konkurrensverket skulle ta hänsyn till en alltmer internationaliserad marknad. Så blev det inte.

— Det är självfallet väldigt synd, och vi måste medge att vi blev förvånade över det väldigt nationella perspektiv som legat till grund för Konkurrensverkets bedömning. Det är svårt att se hur en europeisk inre marknad ska kunna utvecklas om alla nationella konkurrensmyndigheter vidhåller ett lokalt perspektiv. För egen del har jag svårt att se hur beslutet ska leda till bättre konkurrens. Däremot kommer det med säkerhet stävja den danska handeln och industrin, säger vd Kjeld Johannesen.

Besvikelsen hos Danish Crown lär inte ha blivit mindre när det, mindre än en timma efter att Danish Crown fått tummen ned, framkommer att Tönnies agerat blixtsnabbt. När Danish Crowns fusionsplaner krossade vill nu den tyska konkurrenten överta Tican.

EU:s konkurrensmyndigheter förväntas uttala sig om Tönnies fusionsambitioner vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079