23948sdkhjf

Var femte vill dra ner på kött

Mer en var tredje svensk äter vegetariskt minst en gång i veckan och en av fem planerar att äta mindre kött det närmaste året.
Det enligt en undersökning från TNS-Sifo som livsmedelskoncernen Axfood har beställt.

Enligt Axfood visar undersökningen, där drygt 1 000 svenskar svarat om sina matvanor, en tydlig trend mot mindre kött konsumtion. 36 procent av de tillfrågade uppger att de äter vegetariskt mat en eller flera gånger i veckan medan 22 procent planerar att äta mindre kött under det närmaste året.

— Kött kommer inte att ha samma status i framtiden. Vi kommer att äta mindre rött kött till förmån för kyckling, fisk och vegetariskt. Och det kött vi äter kommer vi att vara noga med att det är producerat på ett schysst sätt, säger Åsa Domeij, chef för miljö och social ansvar på Axfood, i ett pressmeddelande.

Kvinnor är mer vegobenägna än män. Var fjärde kvinna är inställd på att äta mer vegetariskt framöver. Andelen bland yngre personer är ännu hägre, 31 procent.

Enligt Axfood märkts den förändrade inställningen hos svenskarna tydligt i försäljningen. Det senaste året har kyld vegetarisk mat ökat med 116 procent i Axfood-kedjorna Willys och Hemköp, vilket är en ökning med 40 procent från i fjol. För dagligvaruhandeln i stort är den siffran 73 procent.

Resultatet till trots är det endast 7 procent av de tillfrågade kvinnorna och 2 procent av männen som betraktar sig som renodlade vegetarianer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078