Var tredje drar ner på köttätandet
Efter att WHO gick ut med nyheten att världshälsoorganisationen nu klassar processat kött som cancerframkallande försöker var tredje svensk äta mindre kött.
Läs också: WHO: Kött är cancerframkallande
I undersökningen uppger en av tre svenskar försöker äta mindre processat kött, och mindre kött generellt, efter att ha tagit del av rapporteringen kring WHO:s uppgifter. Samtidigt svarar hälften, 45 procent, att de inte alls låtit rapporten påverka deras köttkonsumtion och livsstil. 20 procent säger sig inte känna till den rapporten, alternativt känner sig osäkra på huruvida den påverkat den egna mathållningen.
Enligt Yougov tror 26 procent att en hög konsumtion av processat kött ökar risken för cancer medan en lika stor andel inte instämmer i påståendet. Det framgår också tydligt att svenskarna inte anser att hälsoriskerna med processat kan jämföras med rökning, eller överdriven konsumtion av alkohol och socker.
Yougov har också undersökt svenskarnas köttvanor generellt och kommer fram till att var femte tillfrågad äter kött varje dag, och av två av tre gör det några gånger i veckan. När det gäller processat kött är det något som var tionde svenska stoppar i sig dagligen. Häften äter processat kött några gånger i veckan.
Läs också: Charkbranschen om cancervarningen
Om undersökningen
Undersökningen är baserad på intervjuer i Yougovs internetpanel i Sverige med 1008 representativt utvalda personer i åldern 18-74 år under perioden 18-19 november 2015.
Undersökningen är baserad på intervjuer i Yougovs internetpanel i Sverige med 1008 representativt utvalda personer i åldern 18-74 år under perioden 18-19 november 2015.