Favoritbananen på väg att försvinna
Svampsjukdom kan rita om banankartan helt.
Det var också vad som hände under 1960-talet, då dåtidens mest populära banantyp, Gros Michel, dog ut på grund av svampinfektionen Panamasjukan, något som Cavendish är immun mot.
Den nuvarande herren på banantäppan förutspår gå samma öde till mötes, och det utan att bananindustrin har lyckats hittat en ersättare. Svampsjukdomen TR4, som ibland kallas banan-HIV, har funnits ganska länge i Asien och har nu spridit sig till Moçambique i Afrika och i Mellanöstern. Och bananträden, som klonas för att få så små frön som möjligt, är sårbara då de är genetiskt sett identiska.
Enligt Jonathan Yuen, professor i skoglig mykologi och växtpatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är det ekonomiska bevekelsegrunder som ligger bakom att bananindustrin inte har gjort tillräckligt för att hitta en ny resistent variant av bananen med i övrigt likvärdiga egenskaper som cavendish. Dessutom är det svårt att förädla bananer.
Jonathan Yuen är osäker på om vi svenskar, som trycker i oss omkring 17 kilo bananer per år, kommer att kunna fortsätta med det om tio år.
— Kanske. Jag tror inte att svampen hunnit slå ut alla plantor vid det laget. När den kommer till Sydamerika blir det allvar och då kommer producenterna vara ännu mer försiktiga. Banankollektiv i exempelvis Ecuador omgärdas redan av staket och har desinficeringsbad vid entrén. Folk är medvetna om problemet och det är positivt, säger han till tidskriften Fokus.