23948sdkhjf

Wapnö ger sig in i ölbranschen

Bryggs på egenmältat korn.
Det halländska företaget, vars lantbruk bedrivs utifrån det miljöinriktade konceptet "härproducerat", är på väg att bredda verksamheten.
I maj lanserar Wapnö öl under eget varumärke.

— Som aktör inom livsmedelssektorn vill vi kunna erbjuda allt vad tallriken kräver, även öl. Och nu har vi förutsättningar för att göra det, säger Lennart E. Bengtsson, vd på Wapnö.

Med bra förutsättningar menas Wapnö inte bara odlar spannmålet själva utan nu också, efter visst experimenterande, fått igång sitt eget mälteri. Öltillverkningen sker med förnyelsebar energi.

Är det miljöaspekten som blir speciellt för Wapnö öl?

— Miljö är alltid en stor sak för oss som företag, och vi hittar på hur vi ska kunna utnyttja den koldioxid som uppstår i bryggprocessen till växthuset.

— Men den här satsningen bottnar framför allt i att vi tycker att det känns intressant ta oss in på ölmarknaden med en öl på vårt eget vatten och egetmältat korn och vete.

Basen för öltillverkningen är en begagnad brygganläggning från Köpenhamn, vilken ska uppgraderas successivt. Inledningsvis kommer kapaciteten att ligga på 2 000 liter om dagen.

Lennart E. Bengtsson räknar med att Wapnös öl kommer att finans i sju-åtta olika varianter. Förutom sorter som lager och IPA kommer även en alkoholfri variant lanseras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078