23948sdkhjf

Dyrt med små förpackningar

"Anmärkningsvärda skillnader i pris."
Var fjärde livsmedel är 40 procent dyrare i liten för förpackning än i stor, sett till jämförpriset. Det visar en stickprovsundersökning om 27 produkter som Konsumentföreningen Stockholm, KFS, gjort på en Coop-butik och en Ica-butik i huvudstaden.

— Många medlemmar klagar på att det är oacceptabelt stor skillnad i kilopris mellan stor och liten förpackning av samma livsmedel. Det missgynnar små hushåll och kan öka matsvinnet. säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KFS.

Att samma livsmedel får ett högre kilopriset i en mindre förpackning har flera orsaker, varav faktorer som kostnader för trasport, lagring och förpackning är de mest påtagliga. Samtidigt är differensen stor från vara till vara. Differensen i kilopris i procent mellan de stora och små förpackningarna ligger mellan 1 och 90 procent på Coop och mellan 0 och 105 procent på Ica.

Produkter som spenat, turkisk yoghurt och knäckebröd sticker ut. Icas färska spenat är 105 procent dyrare i liten förpackning och Coops är 90 procent dyrare. 90 procent dyrare är det även att handla en liten förpackning med knäckebrödet Wasa Husman på Coop, och att köpa ett halvt kilo Lindahls turkiska yoghurt i stället för ett helt kilo kostar jämförelsevis 62 procent mer på Ica respektive 71 procent mer på Coop.

— Att det är viss skillnad i kilopris mellan stora och små förpackningar är naturligt, men att flera varor i granskningen är mellan 40 och 100 procent dyrare i liten förpackning är anmärkningsvärt.

Om undersökningen

KfS har slumpmässigt valt ut 27 livsmedel som säljs i liten och stor förpackning och granskat kilopriset. Granskningen genomfördes under vecka 40 och 41 dels på Coop Extra på Medborgarplatsen och dels på Ica Supermarket på Folkungagatan i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063