23948sdkhjf

Inget skadestånd till stort slakteri

Livsmedelsverket avfärdar skadeståndskrav efter produktionsstopp och riktar kritik mot vd:n.
Det var den 11 november som Livsmedelsverkets skyddsombud på slakteriet stoppade produktionen i slakthallen för storboskap, något som varade i någon timma.

Orsaken uppgavs vara att det förekommit hot mot myndighetens personal och att det skett "otillåten påverkan mot myndighetsperson och dess utövning", samt att slakteriet inte gjort tillräckligt för att förhindra detta.

Läs också: Stort slakteri kräver ersättning från Livsmedelsverket

Att så skulle ha skett tillbakavisas av Ove Konradsson, vd på Skövde slakteri, och företaget har därför krävt ersättning på 766 975 kronor i skadestånd, varav 250 000 kronor ska kompensera för publicitetsskada i medier, då fallet blev omskrivet.

Men Livsmedelsverket håller inte med om slakteriets uppfattning av verksamheten stoppas "på olaglig grund" och avfärdar alla skadeståndskrav. Det skriver Skövde Nyheter.

Ett av skälen till att ersättningen avvisar är att det var ett lokalt skyddsombud, och inte Livsmedelsverket som tog beslut om det tillfälliga produktionsstoppet. Ett annat är att myndigheten bör bedömningen att Ove Konradsson vid besiktningstillfället uppträtt olämpligt. "Livsmedelsverkets personal uppfattade denna diskussion som mycket obehaglig och kände sig negativt påverkade", skriver Livsmedelsverket i sitt beslut.

— Det var ingen hetsig diskussion, men vi hade en avvikande uppfattning. Varje person, organisation och företag har enligt svensk förvaltningslag rätt att framföra avvikande uppfattning, sedan skall berörd myndighet fatta ett korrekt och avvägt beslut, säger Ove Konradsson, till tidningen.

Ove Konradsson anser också att anklagelsen om hot, då det inte upprättats någon rapport, är hörsägen som upphöjts till sanning av myndigheten.

— Konsekvensen blir därmed en smutskastning av företaget som givetvis därför begär skadestånd, säger Ove Konradsson till Skövde Nyheter.

Läs också: Rekordår för Skövde slakteri
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078