23948sdkhjf

Västsverige satsar på nötkött

Projekt ska få fler att betala mer för naturbeteskött.
I dag finns bara 10 procent av de betesmarker som karakteriserade det svenska landskapet för 100 år sedan. I Västra Götaland har mellan 8 och 18 procent av ängs- och betesmarkerna vuxit igen, bara mellan millennieskiftet och 2013.

Det är inte andelen kor som är problemet, de är tillräckligt många, utan att det är mer lönsamt att ge dem foder än att låta dem beta. Det har föranlett Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen i Västra Götaland och Sveriges Lantbruksuniversitet startar nu ett projekt som ska öka kompetensen kring lönsam betesdrift.

Projektet, som sträcker sig över två år, ska också bidra till att marknadspositionen för naturbeteskött.

— Avsikten med naturbetesprojektet är att öka företagens konkurrenskraft samtidigt som det bidrar till miljömålen om ett rikt odlingslandskap och bevarad biologisk mångfald. Konsumtionen av kött är för hög och behöver minskas för att nå klimatmålen. Nötkött är klimatpåverkande men när konsumenter väljer det, är det viktigt att ta naturbeteskött som har andra mervärden, säger Berit Mattsson, miljöstrateg i projektet.

Projektet, som heter ”Nötköttsproduktion med fokus på naturbete och biologisk mångfald”, ska förutom att ge råd om naturvård, produktion och lönsamhet, hjälpa köttbönder att undersöka konsumenternas betalningsvilja för produkter som främjar biologisk mångfald och hur öppna landskap påverkar besöksnäringen och hur attraktivt det blir att bo på landsbygden.

Västra Götalandsregionen finansierar 50 procent av projektet, Landsbygdsprogrammet, som administreras av länsstyrelsen, 23 procent och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, står för resterande del.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063