Stort svinn i äggbranschen
Ätliga höns bränns upp eller blir minkfoder.
Enligt Jordbruksverket beror detta i första hand på att äggproducenterna idag inte har tillräckliga ekonomiska incitament för att ta tillvara på köttet, en råvara som fallit ur modet hos de svenska konsumenterna. Men myndigheten pekar också på att det ofta är långa avstånd till de slakterier som överhuvudtaget tar emot värphöns, och transporten i sig innebär inte sällan skelettskador på djuren. Värphönsanläggningar norr om Mälardalen kan med nuvarande regler inte leverera sina värphöns till slakt.
Inom äggindustrin används av naturliga skäl enbart hönor. Hälften av kycklingarna som föds upp på landets värphönskläckerier är emellertid tuppkycklingar, och de avlivas nästan undantagslöst. Varje år dödas omkring 5 miljoner tuppklycklingar, som därmed inte används till någon form av livsmedelsproduktion.
Jordbruksverket vill nu undersöka hur en större andel av värphönorna kan utnyttjas till livsmedel och därmed minska svinnet. Bland annat skulle antalet avlivade tuppkycklingar minska om produktionstiden för värphönsen förlängdes, då färre värphöns skulle behöva födas upp.
Enligt Jordbruksverket har branschen inte varit särskilt intresserade av de försök som gjorts för att föda upp tuppkycklingar från äggproduktion som matfåglar. De växer långsammare och har ett lägre foderutnyttjande än slaktkycklingar, varför det inte är ekonomiskt gångbart.