23948sdkhjf

Arla delar ut mer

Bryter mot policy efter förlusttyngt 2015.
För landets mjölkproducenter präglades fjolåret av hård ekonomisk press. Mejerijätten Arla fick se omsättningen sjunka med 3,3 procent till omkring 96 miljarder kronor. Vinsten uppgick till 2,76 miljarder kronor, en minskning från 2,9 miljarder kronor 2014.

— Vi visste att 2015 skulle bli tufft på alla marknader, och så blev det. Priserna på mejeriprodukter har varit pressade världen över hela året, och alla mjölkbönder har påverkats av detta. Det påverkade Arlas mjölkpris till våra ägare och vår omsättning under 2015, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh, i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar Arla att styrelsen att man gör ett avsteg från den gällande konsolideringspolicyn, och delar ut mer än hälften av vinsten, 1,7 miljarder kronor, direkt till mjölkbönderna. Enligt Arla motsvarar det 9 öre per kilo levererad mjölk.

— Redan i augusti 2015 enades styrelsen om att eftersträva en efterlikvid på denna nivå. Vi är fullt medvetna om den svåra situationen för Arlabönderna, och det är därför vi avviker från representantskapets konsolideringspolicy i vårt förslag, säger styrelseordförande Åke Hantoft.

Arla aviserar också ett sparpaket för att stå bättre rustande inför den osäkra världsmarknaden.

— Vi har därför satt upp ett nytt mål, som är att leverera ytterligare besparingar på 400 miljoner euro årligen till 2020, varav 100 miljoner euro redan under 2016, säger Peder Tuborgh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081