23948sdkhjf

Strängare antibiotikaregler väntar

Svenska europaparlamentariker och LRF jublar efter att EU röstat igenom skärpta regler för antibiotikaanvändning.
EU har tagit ett steg närmare djurhållningsregler av svensk modell. Det står klart efter att "den svenska linjen" vunnit gehör i Bryssel.I onsdags röstade Europaparlamentets miljö- och folkhälsoutskott för ett nytt, mer restriktivt, lagförslag kring användandet av antibiotika.

En klar majoritet av parlamentarikerna röstade för ett totalförbud mot rutinmässigt förebyggande användning av antibiotika. Vissa möjligheter till undantag kvarstår dock.

En som är väldigt nöjd med utfallet är den svenska EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (l), som deltagit i förhandlingarna.

— Jag har kämpat med näbbar och klor för att få till stånd en mer reglerad och ansvarsfull användning och försäljning av antibiotika för djur. På så sätt kommer vi att kunna stoppa missbruk av antibiotika som tyvärr är alltför vanligt i vissa EU-länder, där många producenter missbrukar antibiotika för att kamouflera dålig djurhållning eller sänka sina produktionskostnader. Dagens omröstning är en seger för kampen mot antibiotikaresistens och för konsumenterna, säger Jasenko Selimovic, i ett pressmeddelande.

Centerpartisten Fredrick Federley, även han europaparlamentariker, stämmer in i jublet.

— Resultatet av omröstningen är en stor framgång och ett resultat av hårt förhandlande, säger han ett pressmeddelande.

Även LRF välkomnar beskedet från förhandlingarna i Bryssel.

— Vi vill ge en eloge till de svenska politikerna i parlamentet som lagt ner mycket energi på få fram en lagstiftning som ska göra skillnad, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i en kommentar.

— Detta är ett steg i rätt riktning. Begränsningar i möjligheterna att ge antibiotika till friska djur borde göra att användningen i Europa minskar, säger Helena Jonsson, fortsätter hon.

LRF har länge kämpat för ett förbud mot förebyggande antibiotikabehandling under lång tid.

— Nu ser vi fram emot att rådet och parlamentet kommer överens om en tydlig lagstiftning. De länder som ligger högt i användning kommer att behöva hjälp för att klara av att ta bort förebyggande antibiotika och vi i Sverige är beredda att bistå med vår mångåriga kunskap och erfarenhet, säger Helena Jonsson.

Detta innebär EU:s nya ramlag

* motverka antibiotikaresistens
* främja konkurrenskraft och innovation i EU
* underlätta för företag att registrera och exportera läkemedel som har tillverkats i EU
* öka tillgången av andra veterinära läkemedel i EU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047