23948sdkhjf

Kopparbergs byggde världen största badtunna

"Det är absolut det största – och även konstigaste – projektet vi någonsin har fått".
När Kopparbergs Bryggeri skulle ha lanseringfest för en ny cider vid Röda sten i Göteborg ville de slå världsrekord med världens största badtunna. Då fick Bengt-Einar “Sotarn” Johansson som är vd på Sotarns Badtunnor i västerbottniska Selet rycka in.

Det var redan före jul som han fick förfrågan och till en början var han skeptisk.

– I ett första skede sa jag nej, men jag är optimist så vi vände och vred, funderade och mätte, ritade och räknade. Blir det inte bra kan det bli en katastrof för alla inblandade parter. Vi var inte alls pigga på det här från början, men efter en del tjatande från beställaren så insåg vi att det kanske går att genomföra, säger han och fortsätter:

– Jag gillar konstiga idéer och ser väl egentligen ingen omöjlighet i någonting. Men jag är också realist och har lärt mig att inte säga ja direkt, utan fundera och återkomma.

Sotarn valde dock att bara tacka ja till att rita badtunnan – som mäter 20 meter i diameter, är 315 kvadratmeter stor och rymmer 257 000 liter vatten – samt leverera materialet.

– Att bygga den skulle ta två veckor och det skulle bli svårt för oss att ha personal nere i Göteborg så länge, säger han.

Så i stället flögs en person upp till fabriken. Bengt-Einar Johansson berättar att de lärde upp honom i hur han skulle bygga ihop tunnan och sedan fraktades materialet ner till Göteborg i början av februari med långtradare.

– Eftersom badtunnan var så stor fick vi specialgöra de spåntade sidobrädorna som är i gran. Den minsta typen av badtunna som vi gör är 1,6 meter i diameter och den "svänger" väldigt mycket eftersom cirkelformen blir så liten. Men den här stora tunnan svänger nästan ingenting i väggarna och därför kunde vi inte ha samma virke.

– Det är absolut det största – och även konstigaste – projektet vi någonsin har fått, säger Bengt-Einar “Sotarn” Johansson.

Hur mycket fick ni för uppdraget?

– Några siffror vill jag inte lämna ut, men jag kan säga att det var mycket pengar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08