Statligt stöd till alternativ mat
Vinnova delar ut miljoner för prototyper som kan ersätta köttproduktion.
Målsättningen är att få prototyper på hälsosam mat innehållande klimatsmarta proteiner .Enligt den statliga innovationsmyndigheten kan det röra sig om hållbar framtidsmat från både växt- och djurriket.
En förutsättning är dock att produkten måste smaka gott. Därför ingår en smakprovning i processen. I expertpanelen sitter bland andra den kända krögaren Tareq Taylor.
— Syftet med satsningen är också att öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att de nya produkterna baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige , säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova, i ett pressmeddelande.
I ett första steg bidrar Vinnova med finansiering för prototyputveckling. I slutet av 2016 kommer ett flertal vinnande projekt att ges möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner för att utveckla prototypen vidare mot en färdig produkt.