23948sdkhjf

LRF startar mjölkjour

Ska stötta medlemmar som har det tufft.
Under det senaste året har svenska mjölkbönder pressats hårt ekonomiskt. Inte minst till följd av låga världsmarknadspriser, Rysslands importstopp och EU:s borttagna mjölkkvoter.

Läget är akut, anser Lantbrukarnas Riksförbund, som på tisdag startar en mjölkjour för att stötta medlemmar. Den som kontaktar jouren ska få tillgång till psykolog, omsorgsgrupper, företagsrådgivare, branschexperter, företagsrådgivare och banker, och på så sätt hitta lösningar på problem.

— När man är hårt pressad kan det vara svårt att veta vem man kan kontakta för att få stöd. Nu ska det finnas ett nummer att ringa eller en e-postadress att maila för att få hjälp med olika frågor, säger Anders Källström, vd och koncernchef på LRF.

LRF har samordnat insatsen med LRF Konsult, Växa och Jordbruksverket.

— Vi är väl medvetna om att Mjölkjouren är en kortsiktig kompensation för de hittills uteblivna men avgörande, långsiktiga förändringar som krävs för att stärka svensk mjölkproduktion. Men läget är så akut, många ligger redan efter med betalningarna och vi har en tuff vår framför oss, att LRF behöver göra en samlad ansats för att hjälpa till, säger Anders Källström, vd och koncernchef på LRF.

Helena Jonsson, förbundsordförande på LRF, tycker att ansvariga politiker "velar" och är kritisk till att den utlovade livsmedelsstrategin dröjer.

— Eftersom de politiska leveranserna hittills har uteblivit måste vi sätta igång ett internt stödarbete för pressade mjölkföretagare. Samtidigt fortsätter LRFs arbete på bred front för att få fram långsiktiga, politiska villkor som kan stärka mjölkbönderna i Sverige, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109