23948sdkhjf

Regeringen: Fängsla matfuskare

Det ska bli möjligt att döma livsmedelsfuskare till fängelse, anser regeringen som tillsätter utredning om strängare straff.
På torsdag fattar regeringen beslut om tillsätta en utredning som ska titta på hur de idag låga straffen för fusk med livsmedel ska bli hårdare.

— Jag har initierat en översyn av straffskalan. Det handlar bland annat om att införa fängelsestraff, men också om att se över sanktionsavgifterna. Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s), till SVT.

Beskedet kommer efter ett flertal uppmärksammade fall av livsmedelsbluffar, exempelvis köttföretaget Gothemsgården som misstänks för att ha sålt utländskt kött märkt som svenskt.

Läs också: Köttföretag anklagas för storbluff

— Till och med regeringskansliet har blivit utsatt för det här. Det känns ju inte bra. Men det visar också att det tyvärr finns sådana som är beredda att göra vad som helst bara för att tjäna pengar. Och det måste beivras, säger Sven-Erik Bucht, till SVT.

Landsbygdsministern syftar på Knivstaföretaget Företagsväxter AB, som i december anmäldes av Livsmedelsverket för att ha levererat fruktkorgar med konventionellt odlad frukt i stället för som avtalat, ekologisk. Dessutom innehöll korgarna för lite frukt. En rad myndigheter blev lurade, däribland Livsmedelsverket själva. Även regeringskansliet drabbades.

Läs också: Fruktföretag anmäls för ekofusk mot regeringen

— Det är alltid allvarligt när företag luras, oavsett vem som blir drabbad. Men vi borde haft bättre koll, det kan man verkligen tycka, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT.

Livsmedelsverket välkomnar en skärpning av straffskalan för matfusk, och har tidigare sagt att det är problematiskt att påföljden hittills bara varit böter.

— Det gör ju att åklagare och polis nedprioriterar de här ärendena. Och det innebär också att det finns vissa saker de inte kan göra, husrannsakningar till exempel. Så trots att vi åtalsanmäler så ser vi att ärendena läggs ner och nedprioriteras, säger Louise Nyholm till SVT.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085