23948sdkhjf

Kött lönsamt — tufft för mjölkbönder

2016 ser ut att bli ett bra år för producenter av gris- och nötkött. Men lönsamheten för mjölkbönder ser ut att försämras, enligt LRF.
Det ser ut att bli ett ljust år för svenska köttproducenter. Åtminstone enligt LRF Konsult, som släppt en lönsamhetsprognos för 2016.

— Vi ser att prisutvecklingen för nötkött med stigande priser förbättrar lönsamheten i nötköttsföretaget. Ökande kostnader för livdjur bromsar lönsamhetsutvecklingen. Slakt- och livdjurspriser ger en välbehövlig positiv effekt även i mjölkföretaget men kompenserar inte för vikande mjölkpriser, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog och Lantbruk på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

Jimmy Larsson spår även en förbättrad lönsamhet för grisköttsföretagen. Det på grund av en fortsatt stark konsumentefterfrågan.

Värre ser det ut att gå för mjölkbönder och växtodlare.

— Läget för mjölkföretagen är fortsatt besvärligt. Mjölkpriset förväntas sjunka med ytterligare 3 procent som helårsmedel för 2016 jämfört med 2015. Mjölkmarknaden tyngs av ett stort överskott på världsmarknaden, säger Jimmy Larsson.

— Prisvariationen på livsmedelsprodukter har ökat på senare år. Just nu är det inte mycket som pekar på att prissvängningarna kommer att minska. Lantbruksföretagen behöver ta hänsyn till denna prisrisk i sina framtidsplaner och måste i större utsträckning bädda in utrymme för ökad marginal, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare vid LRF Konsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094