Fiskestopp i Östersjön
Slutfiskat för stora silltrålare i Bottenhavet.
— En stor del av den så kallade kustkvoten för skarpsill i Östersjön är redan uppfiskad, av 193 ton finns bara cirka 40 ton kvar. Vi försöker nu säkra ett fortsatt småskaligt fiske av sill och skarpsill i hela Östersjön, säger Marie Ingerup, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett pressmeddelande.
Den nationella kvoten för sill är indelad i tre delområden, Bottenhavet och Bottenviken, östra Östersjön och västra Östersjön. För skarpsill finns dock bara en kvot för hela Östersjön, i år på 193 ton fördelat på så kallat kustfiske.
Större fiskefartyg som valt att ingå i systemet med individuella och överlåtbara fiskerättigheter har tilldelats en kvot på 34 300 ton. Drygt 4 000 ton har fördelats som en regional kvot på fartyg som enbart fiskar i Östersjön.
I kvoten för kustfiske av skarpsill ingår främst mindre fiskefartyg men även några större trålfartyg, som endast får fiska sill och skarpsill i Bottenhavet och som har valt att inte ingå i systemet med individuella och överlåtbara fiskerättigheter. Och det är de större trålfartygen som ni måste hala upp näten för säsongen.
— Den så kallade kustkvoten för fiske av skarpsill i Östersjön är ungefär lika stor i år som i fjol. Och vi brukar inte behöva stoppa fiske så här tidigt på året, säger Marie Ingerup och fortsätter:
— De större trålfartygen som fiskar efter sill i Bottenhavet och skarpsill inom den så kallade kustkvoten har i år fått upp stora mängder av skarpsill. Om vi tillåter dem att fortsätta fiska i samma takt så riskerar vi att snart ha fiskat upp hela kustkvoten för skarpsill.
En orsak till att HaV väljer att stoppa fisket är att det i praktiken är omöjligt att undvika skarpsill som bifångst för större trålfiskefartyg.
— Vi undersöker för närvarande om det är möjligt att skaffa ytterligare skarpsill så att fisket för de berörda fartygen kan öppnas igen, säger Marie Ingerup.