23948sdkhjf

Fiskestopp i Östersjön

Slutfiskat för stora silltrålare i Bottenhavet.
Från och med den 7 mars får inte trålfartyg som är 30 meter eller längre fiska sill och skarpsill i Bottenhavet. Det har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutat.

— En stor del av den så kallade kustkvoten för skarpsill i Östersjön är redan uppfiskad, av 193 ton finns bara cirka 40 ton kvar. Vi försöker nu säkra ett fortsatt småskaligt fiske av sill och skarpsill i hela Östersjön, säger Marie Ingerup, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett pressmeddelande.

Den nationella kvoten för sill är indelad i tre delområden, Bottenhavet och Bottenviken, östra Östersjön och västra Östersjön. För skarpsill finns dock bara en kvot för hela Östersjön, i år på 193 ton fördelat på så kallat kustfiske.

Större fiskefartyg som valt att ingå i systemet med individuella och överlåtbara fiskerättigheter har tilldelats en kvot på 34 300 ton. Drygt 4 000 ton har fördelats som en regional kvot på fartyg som enbart fiskar i Östersjön.

I kvoten för kustfiske av skarpsill ingår främst mindre fiskefartyg men även några större trålfartyg, som endast får fiska sill och skarpsill i Bottenhavet och som har valt att inte ingå i systemet med individuella och överlåtbara fiskerättigheter. Och det är de större trålfartygen som ni måste hala upp näten för säsongen.

— Den så kallade kustkvoten för fiske av skarpsill i Östersjön är ungefär lika stor i år som i fjol. Och vi brukar inte behöva stoppa fiske så här tidigt på året, säger Marie Ingerup och fortsätter:

— De större trålfartygen som fiskar efter sill i Bottenhavet och skarpsill inom den så kallade kustkvoten har i år fått upp stora mängder av skarpsill. Om vi tillåter dem att fortsätta fiska i samma takt så riskerar vi att snart ha fiskat upp hela kustkvoten för skarpsill.

En orsak till att HaV väljer att stoppa fisket är att det i praktiken är omöjligt att undvika skarpsill som bifångst för större trålfiskefartyg.

— Vi undersöker för närvarande om det är möjligt att skaffa ytterligare skarpsill så att fisket för de berörda fartygen kan öppnas igen, säger Marie Ingerup.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14