23948sdkhjf

Kött fortfarande populärt

Trots debatten — svenskarna fortsätter att äta kött i samma takt som förra året.
Trots stundats högljudda diskussioner om köttkonsumtionens påverkan på klimatet och hälsan fortsätter svenskarna att lägga biff på tallriken. Åtminstone går i princip lika många djur till slakt. Det framgår av ny statistik från Jordbruksverket.

Myndigheten konstaterar att den totala förbrukningen av kött var oförändrad under 2015. Det gäller också för kategorin nötkött medan förbrukningen av griskött minskade något, en minskning som kompenseras av en lika stor ökning för fågelkött.

Efterfrågan på i synnerhet kyckling ökade under fjolåret och det slaktades i genomsnitt nio hekto mer per svensk än under 2014. Förbrukningen av griskött minskade med nio hekto per capita.

Lammkött ökade från en låg nivå.

Ökad — och minskad — import

Under 2014 minskade importen av både gris- och nötkött för första gången på länge, en utveckling som Jordbruksverket kopplar till bland annat uppmärksamheten kring den höga antibiotikaanvändningen i många länder utanför Sverige och larm om antibiotikaresistenta bakterier, MRSA, i utländsk grisproduktion.

Den svenska köttbranschen har också, bland annat via organisationer som Svenskt Kött, bedrivit ett aktivt kommunikationsarbete för att öka andelen svenskt i konsumenternas kundvagnar. Under 2015 har andelen svenskt kött av förbrukningen fortsatt att öka för de tre största köttslagen, nöt, gris och fågel.

Men trots att andelen svenskt kött av konsumtionen steg under fjolåret ökade åter importen av nötkött. Importen av gris minskade och när det gäller den under de senaste kraftigt ökade importen av fågelkött innebar 2015 en avtagande kurva.

Trendspaning

Jordbruksverket listar en rad trender som skulle kunna leda till en minskad konsumtion av kött under innevarande år.

* En ökad andel vegetarianer eller konsumenter som medvetet minskar sin köttkonsumtion.

* En ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel ger dyrare köttinköp, och kött är ett relativt priskänsligt livsmedel.

* Andelen svenskt kött av förbrukningen ökar, och liksom ekologiskt kött ger detta högre utgifter för kött vilket skulle kunna leda till att hushållen äter lite mindre kött.

* Köttproduktionen och dess påverkan på klimat och miljö har fått ökad uppmärksamhet.

* En växande andel offentliga kök inför köttfria dagar.

* Ett ökat fokus på hur maten påverkar vår hälsa, bland annat med utgångspunkt i Livsmedelsverkets kostråd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078