23948sdkhjf

Spritjätten vänder till vinst

Altia minskar omsättningen men omstrukturering gav resultat.
Efter två år av omstrukturering har finska, som säljer bland annat vodka, akvavit och Blossa-glögg på den svenska marknaden, lyckats vända minus till plus.

Under 2015 förbättrades rörelseresultatet till 25,3 miljoner euro, motsvarande närmare 237 miljoner kronor. Det kan jämföras med -18,6 miljoner euro föregående år.

Det strategiska beslutet att fokusera och strömlinjeforma märkes- och produktportföljen fick förväntad effekt på nettointäkterna, skriver Altia i sitt bokslut.

"Vi offentliggjorde vår strategi för 2016 för drygt ett år sedan, med stora förändringar i strategin, portföljen, organisationen och arbetsmetoderna. Jag är glad över att se att omvandlingen av Altia tydligt har gått framåt 2015 i enlighet med strategin. Vårt kortsiktiga fokus har legat på prissättning, inköp, effektivitet i leveranskedjan och generell kostnadskontroll i alla delar av verksamheten", vd Pekka Tennilä i en rapportkommentar.

Samtidigt minskade nettoomsättningen till 380,7 miljoner euro, vilket motsvarar närmare 3 564 miljoner kronor. Det kan jämföras med 426,3 miljoner euro 2014.

Pekka Tennilä beskriver nettointäkterna som en utmaning.

"Marknadsförhållandena är fortsatt besvärliga och växlingskurserna har påverkat intäkterna negativt. Huvuddelen av nedgången beror emellertid på tidigare strategiska beslut om en fokuserad portfölj, vilket avsevärt har minskat antalet produkter och lett till att kontraktstillverkningen i Danmark har upphört. Vi måste trots detta fortsätta att koncentrera oss på våra initiativ på medellång och lång sikt för att skapa hållbar tillväxt för våra varumärken och partnerverksamheter. Det finns redan goda tecken på detta med ökad aktivitet och framgångsrika nya produkter och lanseringar samt vunna marknadsandelar, särskilt i Finland".

Nyligen gav Altia sin på Systembolaget storsäljande vodka Explorer ett ansiktslyft, och lanserade den i PET-form.

Läs också: Mest sålda vodka bli PET
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062