Dystert på krogen
Omsättningen i restaurangbranschen minskar för första gången sedan 2011.
Värst går det för personalrestauranger som minskade med -9.6 procent, följt av lunch- och kvällsrestauranger på -5,2 procent.
Trenden är motsatt för snabbmatsrestauranger, som ökade med 3,3 procent.
— Varningssignalerna som vi sett i företagens förväntningar på omsättning under hela hösten är tyvärr nu ett faktum. Det är första gången sedan oktober 2011 som omsättningen sjunker jämfört med föregående år, säger Visitas chefsekonom Björn Arnek, i en kommentar.
För Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita, är siffrorna oroande, inte minst för att hotell- och restaurangnäringen har stått för 19 procent av den sammanlagda sysselsättningsökningen på svensk arbetsmarknad sedan 2007.
— Inom restaurangnäringen finns de enkla jobb som behövs för att integrationen av nyanlända ska fungera. Att restaurangnäringen nu växlar från omsättningsökning till minskning kommer att slå mot jobben, säger Eva Östling.
Visita, som lobbar mot höjningen av arbetsgivaravgifter för unga, anser att regeringens linje innebär lönekostnadsökningar på 3,5 procent. Dessutom leder det till höjda priser och skadar priskänsliga verksamheter som lunchrestauranger, anser Visita.
— Marginalerna är små – inte minst jämfört med andra näringar som inte alls skapar lika många jobb för unga. Regeringen måste vara försiktig att lägga ytterligare börda på restaurangnäringen, säger Eva Östling.