23948sdkhjf

De får sälja kyckling till Hong Kong

Efter svenskt lobbyarbete får fyra svenska producenter sälja kyckling och kalkon till Hong Kong under en testperiod.
Hong Kong godkänner export av svensk premiumkyckling och kalkon från producenter som år medlemmar i Svensk Fågel. Godkännandet kan vara värt omkring 100 miljoner i inledningsskedet, tror branschorganisationen.

— Det är väldigt roligt att Hong Kong nu ger ett nationellt godkännande under en testperiod för att saluföra vår svenska kyckling och kalkon. Våra medlemsföretag står i startgroparna och kommer snabbt att kunna leverera det som kineserna efterfrågar, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

Läs också: Livsmedelsföretagen som får följa med ministern till Kina

Beskedet från Hong Kong kommer efter ansträngningar från den svenska livsmedelsbranschen och svenska myndigheter. I höstas skickade en delegation till Hong Kong, ledd av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s). Med på resan var bland annat Svensk Fågel och företaget Guldfågel.

— Asien och Hong Kong efterfrågar detaljer som bidrar till bättre efterfrågan på hela kycklingen. I Kina räknas kycklingfötter som en delikatess och används i alltifrån soppor till fritering för att främja en bättre hälsa och föryngra hyn. För oss inom Svensk Fågel blir det en viktig del i vårt hållbarhetsarbete då vi kan ta tillvara en större del av kycklingen. Dessutom erbjuder den svenska branschen en högkvalitativ produkt som är salmonellafri med god djurhälsa, säger Maria Donis.

Läs också: Svenska kycklingfötter nådde miljontals kineser

Enligt Svensk Fågel är det svenska djurskyddet och en låg antibiotikaanvändning som gör att svenska kycklingfötter och kalkonkött ses som attraktiva premiumprodukter i Hong Kong.

— Intresset för den svenska modellen med fokus på djurhälsa och smittskydd är stort. Vi har haft besök av delegationer från Kina som vill lära sig mer om hur Sverige kan hålla antibiotikaförbrukningen så låg inom djurproduktionen och samtidigt ha ett relativt gott sjukdomsläge bland lantbruksdjur.

Läs också: Stor exportpotential för kycklingfötter

Nu hoppas Svensk Fågel att även resten av Kina står på tur.

De fyra svenska företag som får lov att exportera till Hong Kong på försök är Kronfågel, Guldfågel, Torsåsens Fågelprodukter och Ingelsta Kalkon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062