23948sdkhjf

Så ska Ronneby köpa svensk kyckling

Kommunen rundar upphandlingsregler genom att ställa stränga krav på djurvälfärd.
Blekingekommunen Ronneby har aldrig tidigare upphandlat färsk kyckling. Och de har beslutat sig för att ta till ett knep för att få rätt leverantörer.

— Vi får inte ställa krav på att kycklingen ska vara svensk, säger Teo Zickbauer upphandlingssamordnare i Ronneby kommun, i ett pressmeddelande.

— Det vi gör istället är att formulera så stränga krav att vi säkert vet att djuren haft det bra. Till exempel ställer vi krav på hur mycket yta djuren ska ha och att uppfödaren kan redovisa djurvälfärd. Samtidigt ställer vi krav på märkning av produkter för att vi ska kunna kontrollera att levererad produkt lever upp till våra krav, säger han.

Enligt egen utsago har Ronneby kommun sedan flera år ställt ovanligt skarpa krav för att få till hållbara upphandlingar.

— Vi har lyssnat på våra matgäster och deras anhöriga och ställer nu mycket hårda krav i vår upphandling. Allt för att leva upp till de högt ställda miljö- och djurskyddskrav som Ronneby kommun strävar efter. Samtidigt blir det en kvalitetshöjning för de som äter maten, säger Elena Johansson, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063