23948sdkhjf

Barnens matvanor oroar föräldrar

Var tredje svensk förälder är bekymrad över barnens konsumtion av socker, onyttig mat och tillsatser.
Ungefär en tredjedel av svenska föräldrar, 31 procent, är oroade över sina barns intag av socker, onyttig mat, godis och tillsatser. Det enligt en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm, KfS, beställt från undersökningsföretaget Novus.

— Den oro som föräldrar upplever kring sina barns intag av socker och onyttig mat kan kopplas till den massiva mat- och hälsotrend vi ser just nu. Samtidigt har den kraftiga ökning av barns vikt vi såg i slutet av 1900-talet hejdats. Det finns även regionala studier som visar att andelen barn med övervikt eller fetma har minskat. Kanske kan föräldrarnas uppmärksamhet kopplas samman med att utvecklingen av barns övervikt har stannat av, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.

KfS, som granskat de regionala undersökningar som gjorts mellan 2003 och 2016 anser att det är olyckligt att det inte finns någon rikstäckande uppföljning kring barns vikt i Sverige sedan 2008.

— Vi förutsätter att den frågan prioriteras nu i den kommission som regeringen har tillsatt, Kommissionen för jämlik hälsa, säger Louise Ungerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063