23948sdkhjf

Ekovaror får säljas i lösvikt

Livsmedelsverket luckrar upp kontrollen av ekologiska livsmedel.
Livsmedelsbutiker ska få större möjligheter att sälja ekologiska varor i lösvikt. Det enligt ett beslut från Livsmedelsverket som innebär att den särskilda kontroll som tidigare funnits upphör från och med 1 april.

— Vår tidigare bedömning var att i affärer där exempelvis både vanliga och ekologiska citroner säljs i lösvikt, kunde de blandas ihop. Då blev det svårt för konsumenten att säkert veta vad som är ekologiskt. Vi ser nu att butikerna är bra på att skilja varorna åt, till exempel genom små klisterlappar på frukterna, och då behövs inte den extra kontrollen, säger Lena Wallin på Livsmedelsverket.

Som tidigare måste alla företag som producerar och handlar med ekologiska livsmedel vara anmälda till ett kontrollorgan. Undantaget är företag som inte producerar varorna utan säljer varor från EU direkt till konsument och förvarar livsmedlen i eget lager. Detta stämmer in på de flesta livsmedelsbutiker.

Nu utökas alltså undantaget till butiker med lösviktsförsäljning av både ekologiskt och konventionellt odlade varor av samma slag, som exempelvis citroner i frukt- och gröntavdelningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141