23948sdkhjf

Bin ska få integrationen att surra

Svenska Bin vill att flyktingar blir biodlare.
Det råder brist på arbetskraft inom den svenska biodlingsbranschen. Enligt branschsamarbetet Svenska Bin behöver antalet biodlare i Sverige fördubblas för att tillgodose marknadens behov och samtidigt upprätthålla en bra nivå av pollinering.

— Omkring 100.000 fler bisamhällen behövs i framtiden och därför behövs också fler som arbetar inom biodlingen, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin, i ett pressmeddelande.

Enligt Lotta Fabricius Kristiansen har många nyanlända från Mellanöstern en gedigen kunskap och erfarenhet inom biodling, något som Svenska Bin vill ska komma till ömsesidig nytta i projektet "Bee Welcome", som lanserades i samband med den internationella biodlarkongressen Beecome i Malmö förra veckan.

— I Sverige har biodling inte haft någon hög status, men i Mellanöstern har honung alltid varit viktigt. Det används mycket i te och matlagning, dessutom ordinerar läkare det som medicin, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Inom ramen för Bee Welcome har Svenska Bin uppmärksammat Arbetsförmedlingen och Migrationsverket på branschens behov av fler händer. Nu ska även fler honungsproducenter att nappa på idén, är tanken. Nu släppts filmer där Mustafa Alkhateeb, som kommer från Idlib i Syrien, berättar om sin väg från kriget till Säffle, där han nu har fast jobb på LP:s biodling.

— I filmen berättar jag hur jag fick jobb och hur bra jag trivs med mina arbetskamrater i Sverige. Det vore roligt om fler gör som jag. Bin är viktiga för oss människor. Och honung är något vi alltid ätit i Syrien, också för att hålla oss friska, säger Mustafa Alkhateeb.

Bakom projektet står Svenskt Sigill, Biodlingsföretagarna, Svensk Honungsförädling, Sveriges Biodlares riksförbund, Svensk Landskapshonung, Bee Urban, Gårdshonung, Bimäster, Apinordica och Lovö honung.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11