23948sdkhjf

Krav-hönsen över miljonen

Antalet Krav-märkta höns når milstolpe.
Under 2015 tog antalet värphöns i Krav-certifierad produktion ett rejält skutt, från knappt 900 000 till drygt 1 165 000 stycken, en ökning på 30 procent. År 2012 fanns 770 000 Krav-märkta värphöns.

— Nu får över en miljon värphöns vistas utomhus och äta foder odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Det här är en härlig milstolpe att fira och vi vill dela glädjen med alla som köper KRAV-märkta ägg, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav, i ett pressmeddelande.

Ökningen innebär att Krav-märkta värphöns nu utgör 16 procent av det totala beståndet i Sverige. Enligt Krav beror det i första hand på ökad konsumentefterfrågan.

— Att efterfrågan fortsätter att öka på ett jämt sätt är väldigt bra, för det gör det lättare för nya gårdar att fatta beslut om omläggning. Det är betydligt besvärligare för bönderna att fatta beslut när marknaden är ryckig.

Antalet Krav-märkta värphöns förväntar öka ytterligare under 2016.

— Även om efterfrågan fortsätter att öka hinner packerierna nu få in fler Krav-märkta ägg i samma takt. Det innebär att marknaden är i relativt god balans, säger Johan Cejie.

Inom EU är cirka 5 procent av äggmarknaden ekologisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063